26 Ağustos 2012 Pazar

MOTORSİKLET ÖLÜM ÜSTÜVANESİ NEDİR?HİÇ GÖRDÜNÜMÜZ BEN GÖRDÜM


MOTORSİKLET ÖLÜM ÜSTÜVANESİ
   Yani motorsiklet ile yapılan akrobasi gösterisi ama bahsettiğimiz 23 tane yanan arabanın üzerinden zıplamak  değil yaklaşık 7-8 metre çapında bir silindir 5-6 metre yüksekliğin içinde fırıl fırıl dönen motorcular yani herkesin eğlenmek için gittiği panayırlar, lunaparklar bu adamların ölüme meydan okuduğu yerlerdir üstüvane gösterileridir belgeselin Yönetmeni: Serdar Güven / 2008 yapımı / 56' dakikalık güzel bir yapım.. edinin ve izleyin diyorum
     Bu platformun üst tarafında ki balkonda insanlar büyük bir merak ile emek harcayan adamları izlemektedir. Çünkü adamcağızlar müthiş bir hızla bir kol mesafesi uzaklıkta dönmektedirler. İlkokul fizik bilgisi ile söyleyebilirim ki merkezkaç kuvvetinin yapmış olduğu yardımlarla olay bir şova dönüşmüştür. Tabii ne olursa olsun büyük bir risk içermekte ve bu bağlamda bu gösteriyi yapan Bekir Akça ve oğlu Tahir Akça hiç bir önlem almayarak ciddi anlamda delilik yapmaktadır.
   Bekir Akça ve oğlu Tahir Bafra`da yaşamakta ve motorsiklet tamiri ile uğraşmaktadır. Ve sezonluk olarak panayırlarda lunaparklarda bu gösteriyi yapmaktadır. Anadolu insanının tipik özelliklerini sergileyen Akça ailesi, müthiş sıcak ve kendilerini geliştirmiş insanlar izlenimi edindim belgeselde. yüzlerinde senelerin izlerinin kırışıklıklarının arasında gülümsemelerini görmek gayet keyifliydi. Oğlu , babasına göre daha utangaç ve sessiz ama işini gayet ciddiyetle yapan bir insan.. Sezonluk yaptıkları işlerinde Anadolu`nun çeşitli yerlerinde ki panayırlarda lunaparklarda kuruyorlar platformu kurulması meşakatli fakat geliri nispeten iyi bir iş olarak değerlendirilebilir.
    Mesele bu işin ne veya nasıl olduğu değil eğlence kültürünün ne kadar değişime uğradığı, ideoloji ve kültürün nasıl bir değişim , entegrasyon geçirdiği önemli olan.. insanlar eskiden lunaparklara, panayırlara giderdi, artık herkes TV dediğimiz aptal kutusunun başına kitlenmiş ve bireyselliğin dibine vurmuş durumda. Artık kollektif kültür ve orta sınıfın eğlence anlayışı sistemin dayatması ve insanlarında işine gelmesi ile standart bir meta haline dönüşüyor Eskiden lunapark`ta penaltı atardık, çarpışan arabaya binerdik, aptal aptal bir dönme dolapta dönerdik ama güzeldi işte. Eğlenmek sosyolojik bir ihtiyaç, bir çeşit tatmin ve mutluluk aracı ama yine de özünde samimiyetini kaybediyor.
    Baba oğul Akça`lar enteresan bir ikilemi gayet güzel dile getiriyor. Yüzleri az gülüyor ama bu işi yaparken insanların yüzünde ki ifadenin onlara güç ve cesaret verdiğini söylüyorlar motorda düz yolda elleri bırakamayız adamlar orada elleri iki yana açıp öyle dönüyorlar Seviyorum eski zaman eğlencelerini. Efsane 55’şe sevgilerimle
Not: Efsane 55. baba oğul Akça`ların ekiplerinin ismidir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder