NOEL BABA, ÇAN ,GEYİK, VE YILBAŞI KUTLAMALARI HAKKINDA
Değerli Frekans gazetesi okurlarıma son yıllarda Türkiye’de bazı büyük şehirlerde olduğu gibi şehrimizde de Belediye Başkanlığınca gelenek haline getirilen Kongre Meydanına ben yaptım oldu misali “Noel Baba Çan Geyik Kilise” imajını çağrıştıran süslemeler bu yılda fotoğraf çeken yandaşlara para kazandırdığı gibi bazı aklı başında bildiğim hemşerilerimizin de sözüm ona sanki çok büyük bir hizmet yapılmışçasına bu etkinliği ve Belediyeyi eleştirecekleri yerde neredeyse büyük bir uygarlık hizmeti gibi sunmaya çalışanlara ne demeli? Kentimizin bunca saymakla bitmeyecek ulaşım çevre altyapı üstyapı hava kirliliği vs sorunu ve derdi varken ve hele bunlardan bir tanesi olan zamanında bir Belediye Başkanı tarafından şehrimizi felaketten kurtaran Kahraman bir Türk subayının anısına büyük bir özveri ile yapılan anıtı yıllar sonra bir başka Belediye başkanı tarafından her nasılsa yıktırılan ve yeniden yapılması için yıllardan beri çağrısı yapılan “Şht Plt Ütgm İbrahim Gerçek” Anıtının Kongre Meydanına dikilen Noel Baba ve Çam ağacına harcanan paranın yarısına yapılacak yeni anıtının inat uğruna hala yapılmadığı yaptırılmadığı bir ortamda kime ne demeli bilmiyorum.
Medeniyet desen değil tamamen kendi öz inanç ve dinine aykırı olan bu durumu kime nasıl şikayet edeceğimi de şaşırdım. Malum Taşeronların milyarlarca TL para kazandığı ve yaptıklarının karşılığını borçsuz kasadan trink para olarak aldığı bu şehirde benim anlamadığım bir başka hususta Belediye Meclisinde seçilmiş Hükümet partisinin AKP li temsilcilerinin bu işlere nasıl baktığıdır. Hani meşhur deyimiyle “Müslüman mahallesinde salyangoz satan” zihniyete nasıl göz yumduklarıdır ve bütün bu olup bitenleri görmeyen görmek istemeyen İslamcı zihniyetin AKP yöneticileridir. Sanıyorum onlarda Belediye başkanlığı ile anlaşmalı olarak bazı yanlışlıkları görmezden gelmekte olup, salla başını al maaşını bana ne ben mi uğraşacağım zihniyetiyle kendi partilerinin felsefesine ters duruş sergilemektedirler. Eskiden asla böyle bir davranış olmazdı. Meclis üyeleri her zaman doğrudan yana olarak yanlışları eleştirip değişmesi için mücadele ederdi. Oysa şimdi muhalefet partisinin temsilcilerinin çoğunluğun elinde olan meclisimiz zaten onaylama merkezidir.
Hicri takvime göre 1 muharrem, Miladi takvime göre 1 Ocak, Rumi takvime göre ise 14 Mart yeni yılın ilk günüdür. Günümüzde çoğu ülke tarafından uygulanmakta olan miladi takvimin başlangıç senesi, Hz. İsa’nın doğduğu yıldır. Ancak Hz. İsa’nın doğum günü senenin ilk günü olan 1 Ocak değil, 25 Aralık’tır. Bu sebeple 25 Aralık ve ardından gelen birkaç gün, Hıristiyanlık âleminin çoğunluğu tarafından, “Noel Yortusu” olarak kutlanmaktadır. Ermeni kilisesi ise, Hz. İsa’nın doğum günü olarak 6 Ocak’ı kabul etmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda 1 Ocak gününü, Hıristiyanlara ait bir bayram olan Noel Yortusu’nun parçası veya devamı olarak görmek doğru olmaz. Ancak 1 Ocak, Noel Yortusu’nun hemen ardından geldiği için böyle bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Noel Yortusu sırasında kullanılan bazı figürlerin yılbaşı gecesine taşınması da bu görüntünün pekişmesinde etkili olmuştur. Bu figürlerin başında “Noel Baba” gelir. O halde Noel Baba konusunda bilgi sahibi olmak yararlı olacaktır:Noel Baba, dördüncü yüzyılda yaşadığı kabul edilen bir Hıristiyan azizidir. Asıl adı Aziz Nikolas’tur. Bugün çağdaş popüler kültürün bir simgesi haline gelmiştir. Efsaneye göre Nikolas, Kral Kostantinus’a rüyasında görünerek idam mahkûmu üç kişinin kurtulmasını sağlamıştır. Bu iddia, Nikolas’un ününü artırmış ve ona koruyucu bir kimlik kazandırmıştır. Nikolas’un Noel Baba’ya dönüşmesi ilk olarak Almanya’da gerçekleşmiş ve giderek diğer Hıristiyan ülkelerde de bu kimlikle kabul görmeye başlamıştır. İşte Aziz Nikolaos’un, Noel Baba haline dönüşmesi bu şekilde olmuştur. Noel Yortusunun, karşılıklı hediyelerin sıkça yaşandığı bir bayram oluşu da, Nikolas’a yakıştırılan kimlikle bağdaşmaktadır. Bu da onun Noel Baba olma yolundaki işini kolaylaştırmıştır. Bütün bu bilgilere karşın Noel Baba’nın gerçekten yaşayıp yaşamadığı tartışmalı bir konudur. Ancak çağdaş popülistler, tüketimi artırabilmek için onun sanal kişiliğinden yararlanma hususunda ellerinden geleni yapmaktadırlar. Yılbaşı kutlamalarına taşınan Hıristiyanlık figürlerinden bir diğeri de Noel Çam Ağaçları’dır: Ölüme meydan okumayı simgeleyen yaprak dökmeyen ağaçlar, Ortaçağ’dan beri Noel kutlamalarında kullanılmıştır. Noel ağacı, Hıristiyanlığın bir gereği olmamakla birlikte, Noel’de kullanılması gelenek haline getirilen önemli bir simgedir. Noel Baba ve Noel Ağacı simgelerinin tarihi dayanaklarını gözden kaçırarak, tüketim tacirlerinin kullanımına bırakmak doğru bir gidiş olamaz.
Yılbaşı hakkında başka neler söyleyebiliriz? Bir yılın sona ermesi ve yeni bir yılın başlaması elbette önemli bir olaydır. Bu olayı tamamen yok saymak mümkün değildir. Ancak kültürel asimilasyona teslim olmadan yeni yıla başlayabilmek gerekir. Yeni bir yıl, hayatın akışı içinde, yeni bir başlangıç demektir. Yeni yıl ile birlikte yeni bir bütçe, yeni bir yatırım programı ve yeni bir vergi dönemi başlar. Yeni yıl başlayınca kimse bir yıl daha yaşlanmış olmaz. Çünkü herkesin bir doğum günü vardır. Herkes ancak kendi doğum yıldönümünde yeni bir yaşa girer.Doğum günü, evlenme yıldönümü, okul bitirme ve askerlik terhis belgesi alma gibi şeyler insanları mutlu eden ve kutlamaya değer bulunan olaylardan bazılarıdır. Bu olaylar gibi yılbaşlarını da önemsemek mümkündür. Eğlenmek ve hayatımıza renk katmak için yaptığımız kutlamaları direk olarak din ile irtibatlandırmak gerekmez. Dini açıdan bir eğlencenin zamanından çok mahiyeti önemlidir. İslam dini, savurganlığı yasaklamıştır. Hayatımızın her aşamasında olduğu gibi, çeşitli eğlence ve kutlamalar sırsında da israftan uzak durmamız gerekir. İslam dini, sarhoş edici içkileri de haram saymıştır. Bir eğlence veya kutlama sırasında harama girmek istemeyen kişi, içkiden sakınmalıdır. İnsanların hediyeleşmeleri, çeşitli vesilelerle birbirlerini hatırladıklarını belli etmeleri güzel davranışlardır. Ancak hediyeleşmenin normal karşılandığı zamanları kollayarak, hediye adı altında örtülü rüşvet vermek ahlaki değildir. Yılbaşı konusunda son söz şu olabilir: Yeni bir yıl, bazı açılardan yeni bir başlangıçtır. Yeni yılın başlaması, bir önceki yılın bitmesi anlamına gelir. O halde her kişi ve kurum biten yılın muhasebesini de yapmalıdır. Yeni yılda başarılı olmanın yolu, eskinin muhasebesini sağlıklı bir şekilde yapmaktan geçer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder